OnsThuus.nl

Inloggen of inschrijven

Wonderfoon

Sambeek- De Wonderfoon voor dementerende ouderen wordt steeds populairder in Nederland. Een Wonderfoon is een oude PTT-telefoon die wordt omgebouwd tot mini-jukebox met hulp van een kleine computer en een mp3-speler. Als er een cijfer gedraaid wordt tussen de 0 en 9 klinkt een liedje uit vroegere jaren. Ruben en Anke Bakker zagen via Facebook een filmpje over deze bijzondere telefoon en kregen het idee er eentje te maken voor zorgcentrum Pantein Symfonie, Ankes werkplek. 

Door Wanda Laarakkers in DeBok

“Op Facebook zag ik een filmpje over een jongeman die een telefoon had gemaakt voor ouderen met dementie waar muziek uit kwam. Het trok direct mijn aandacht.” vertelt Anke, wijkverpleegkundige bij Pantein Symfonie in Boxmeer. Samen met haar man Ruben ging ze op zoek naar meer informatie over de Wonderfoon, zoals deze bijzondere telefoon bleek te heten. Anke: “Het leek me naast alle dingen die er al zijn voor onze bewoners een leuke toevoeging.” 

De naam Wonderfoon is bedacht door verzorgers die ouderen met dementie begeleiden. Begin 2019 hebben acht vrijwilligers Wonderfoons gebouwd voor een zorggroep. Toen dat project beëindigd was, bleek dat er nog meer mensen geïnteresseerd waren in deze wonderlijke telefoon. Daarom hebben zij de bouwbeschrijving gedeeld op een website. 

Ruben, werkzaam bij Canon Production Printing, is dankzij zijn studie en werk een handige klusser op het gebied van elektriciteit. Op Facebook zette hij en zijn vrouw Anke een oproepje, met de vraag wie er een oude PTT-telefoon ter beschikking had. Via de website www.wonderfoon.eu bestelde Ruben de benodigde spullen en gebruiksaanwijzing. Samen met zoon Gijs begon hij, aan de keukentafel, aan het project Wonderfoon voor Symfonie. “Ik had me erin vergist,” bekent Ruben, “Het bleek ingewikkelder dan ik dacht. Eerst moest ik goed uitzoeken hoe alles werkt, en waar je de onderdelen stopt. Her en der vroeg ik om advies. Het maakte wel wat los, dat was leuk.” Dertig liedjes kunnen er uit de telefoon getoverd worden. Ruben: “Je kunt er de muziek opzetten die je wil. Ik heb gezocht in de top 40 van de jaren 50. Je kunt de muziek ook aanpassen aan de seizoenen, bijvoorbeeld door er kerstliedjes op te zetten.” 

Inmiddels heeft Ruben twee Wonderfoons gemaakt, als eenmalig project. Op een tafeltje met kleedje en relaxstoel is deze op een mooi plekje binnen zorgcentrum Pantein Symfonie geplaatst. De Wonderfoon is als zodanig herkenbaar aan de sticker op de draaischijf, zodat verwarring met een gewone telefoon vermeden wordt. Anke: “De Wonderfoon is verrassend. Mensen draaien een nummer en er komt muziek uit, ze gaan er dan helemaal in op. Muziek trekt altijd. Het is vooral ook de herkenbaarheid in combinatie met de ouderwetse telefoon die erg leuke reacties teweegbrengt. ” 

 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.