OnsThuus.nl

Inloggen of inschrijven

Vierdaagse wandelaars

Oeffelt- De 103de Nijmeegse Vierdaagse gaat van start op dinsdag 16 juli. Duizenden mensen zullen aan de start verschijnen op de Wedren, waaronder twee enthousiaste wandelaars uit Oeffelt. Hoe ervaren zij deze vier dagen wandelplezier?

Door Wanda Laarakkers in DeBok

Frank Coenen (69) en Trees Lely (66) zijn twee geroutineerde Vierdaagselopers. Frank zal voor de negentiende keer het Nijmeegs wandelavontuur aangaan van dertig kilometer per dag. Trees gaat voor de veertigste keer de veertig kilometer trotseren, samen met zus Els. Frank: “Ik loop alleen, samen met zo’n veertig duizend medewandelaars.”

Vanaf maart begint het trainen. Trees: “We bouwen het aantal kilometers op. Ook lopen we eens twee dagen achter elkaar om het ritme te krijgen.” Frank is lid van Oeffeltse wandelvereniging ‘Un eindje um’. Al tweeënvijftig jaar zet hij routes uit voor marsen die de vereniging ieder seizoen organiseert. “Het oefenen bouw je op, ik wandel regelmatig.” Onlangs liepen beiden de Maas en Viltmars.

Vier dagen lopen, doe je niet zomaar. “Het lopen van de Vierdaagse leer je door ervaring,” aldus Trees en Frank. “In het begin liep ik op verkeerde schoenen, waardoor ik blaren kreeg,” vertelt Trees. Frank: “Ik had mijn rugzak eerst veel te vol gepakt. Je moet goed op de weersvoorspelling letten, dan weet je wat je mee moet nemen.” Beide adviseren vooral je eigen tempo te lopen. Frank: “Een haas en een schildpad hebben even gauw 1 januari. Ik zorg dat ik regelmatig slokjes drink en goed eet, en luisteren naar je lichaam. Als het regent, daarop kleden. Ooit heb ik mijn voeten ingesmeerd met uierzalf, dat is waterafstotend.” Trees: “Je moet goed voor jezelf zorgen. Bij warm weer een hoofddeksel, een natte handdoek in de nek, en zorg voor reservesokken. En ik heb reserveschoenen, één jaar liepen we vier dagen in de regen. Maar ook als je kletsnat bent, moet je er zelf een feestje van maken. We dansten door het water!”

Want een feestje, dat is het volgens deze wandelaars in Nijmegen. Frank: “De sfeer is geweldig. Cuijk is voor mij het mooiste punt, daar ken ik veel mensen. Ik vind het leuk als mensen een instrument bij hebben, dat is gezellig en dan loop je vanzelf.” Trees: “Wandelen maakt vrienden, er zijn zelfs hechte vriendschappen ontstaan. Je praat met allerlei mensen onderweg, daar heb je tijd voor, iedereen heeft een verhaal. De derde dag van Groesbeek vind ik het leukst. In Linden is altijd versierd in thema, dat is fantastisch. En met z’n alle zingen, dan loop je op wolken, plezier geeft afleiding! Als het erop zit, gaan we natuurlijk de stad in voor een drankje. In de Vierdaagse zit een heel leven; goede en slechte tijden, soms met pijn en waar ben ik aan begonnen. Maar dan die overwinning, het blijft verslavend.”

 


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.