OnsThuus.nl

Inloggen of inschrijven

Struinpaden Rijkevoort

Rijkevoort- Elk jaargetijde kun je genieten van een bijzonder natuurgebied in Rijkevoort. Twee struinpaden leiden daar wandelaars door een zeer gevarieerd landschap. Het Kikkerpad en het Broeksteenpad voeren over akkers, zandpaden, een bosgebied, langs en over sloten. DeBok gaat graag eens struinen door Rijkevoort. 


Door Wanda Laarakkers in DeBok

Enkele leden van de dorpsraad Rijkevoort, aangevuld met een viertal vrijwilligers hebben in 2011-2012 hard gewerkt om in Rijkevoort een wandelroute te realiseren. Dit werd het Kikkerpad, een zogenaamd struinpad. Een struinpad is een wandelpad dat grotendeels voert over onverharde velden en wegen. Stukken grond die voorheen niet toegankelijk waren, zijn dat nu wel.

Het Kikkerpad is 4,8 kilometer lang, lees ik op de uitnodigende folder. Startpunt van deze route is het standbeeld van de kikker bij Erven Verbruggen, Kapelstraat 20, midden in het dorp. In de folder staat een landkaartje gedrukt met de route en knooppunten die ik mag lopen, maar de groen/gele pijlen en de goudkleurige afbeeldingen van een kikker op de routepalen, wijzen me ook goede weg. Na een klein stukje door het dorp te hebben gewandeld, loop ik al snel van de harde weg af, onverharde paden op. Ik begrijp direct wat er bedoeld wordt met struinen. Via een akker met maisplanten kom ik terecht op de Sassekamp en loop een stuk door het bos. Als ik het bos uitloop, loop ik rechtsaf een stukje over verharde weg, maar direct weer linksaf een landweg in, terug naar het beginpunt. Tijdens het wandelen lees ik in de folder over de Rijkevoortse geschiedenis, een leuke toevoeging als je wandelt door dit mooie dorp.

Na het Kikkerpad werd het Broeksteenpad, een tweede struinpad, gerealiseerd. Ook deze start bij de kikker bij Erven Verbruggen. Dit struinpad kun je kiezen in de lange versie van 6,9 kilometer of de verkorte van 4,3 kilometer. Ook deze route staat door middel van een landkaartje in dezelfde folder gedrukt met de diverse knooppunten die je ook op de routepalen terugvindt. Als struinend kom ik op plekken waar ik nooit eerder was, waar je met de fiets of auto niet kunt komen. Bij de Lage Raam mag ik het water oversteken met behulp van een trekpondje, hartstikke leuk. De paden zijn, ondanks dat ze in de landerijen liggen, goed begaanbaar. In het donker is het niet te doen, dus zorg wel dat je alleen bij daglicht loopt.

Folders met de routes zijn in Wanroij te verkrijgen bij: Boertel de Lamperse Hei, vakantiepark de Bergen en ‘t Boerenwinkeltje. In Boxmeer/Sambeek bij Fruitpark Groenz en de bibliotheek in De Weijer. In Rijkevoort bij de Spar, De Theemuts, Rieckevorts heem, An ‘t Hoag en ‘t Molenhuys. En in Sint Anthonis bij de Heksenboom en boekhandel Hendriks.

 


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.