OnsThuus.nl

Inloggen of inschrijven

Minibedrijfje in een bedrijf

Boxmeer- Een minibedrijfje in een bedrijf; elke doordeweekse dag wordt bij de dagbesteding van Dichterbij, boven de kringloopwinkel, hard gewerkt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met hun werk voor bedrijven als Betra, leveren zij kwalitatief goede eindproducten af, direct geschikt voor de verkoop. Een win-win situatie waar beide partijen trots op zijn. 

Door Wanda Laarakkers in DeBok

Ingrid Roelofs is 32 jaar werkzaam bij Dichterbij. Twaalf jaar geleden is een samenwerking tussen Dichterbij en stichting Actief tot stand gekomen. Naast de werkzaamheden in de winkel en achter de schermen voor Actief was er ruimte voor andere werkzaamheden. Ingrid: “Het idee erachter is dat we onze deelnemers een zinvolle dagbesteding aanbieden, en dat we ze zichtbaar maken in de maatschappij.” 

 Ingrid legde contact met Fon Cremers van Betra, partner voor de groothandel en detailhandel op het gebied van schoonmaakmaterialen en schildersgereedschappen. Gerard Kuppen, medewerker Betra: “Dit idee werd destijds door de eigenaar enthousiast ontvangen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen vinden wij als bedrijf erg belangrijk. Wij bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt graag de mogelijkheid deel te nemen aan het arbeidsproces.” 

Werkzaamheden die verricht worden zijn bijvoorbeeld, vaatdoeken en dweilen vouwen of bezems afmonteren en verpakken. “Industrieelwerk is duidelijk en dienstbaar,” aldus Ingrid, “Het niveau van de deelnemers ligt uiteen, aan ons begeleiders de taak te bekijken welke werkzaamheden het best bij een persoon past. Dat is soms een hele uitdaging, maar we zorgen ervoor dat ieder een deel in het geheel wordt, dat kwaliteiten benut worden waar ze zitten.”

Betra is zich ervan bewust dat zij geen werkdruk kunnen leggen op deze groep. Gerard: “Het is aan ons de planning zo te maken dat er altijd wat speling is. We zorgen dat er geen productiedruk is, en om de week wisselen we het aanbod van werk. We houden de lijntjes kort in overleg met Dichterbij, de samenwerking verloopt prettig.”

De medewerkers van Dichterbij zijn eindverantwoordelijk van hetgeen er de deur uit gaat. Ingrid: “Kwaliteit staat hoog in het vaandel. Het eindproduct moet goed zijn. Werk krijgen en houden vinden we heel belangrijk. Er werkt altijd een collega actief mee aan het proces.”

De deelnemers zijn trots. Lianne (55) is vier dagen per week aan het werk voor Betra. “Ik plak bijvoorbeeld de stickers. Ik vind het erg leuk om te doen!” Ingrid en haar collega’s zien dat dit werk de deelnemers ontzettend goed doet. “Het levert ieder in hun persoonlijke groeiproces veel op, je ziet dat ze stappen zetten. We bieden mensen de veiligheid een nieuwe vaardigheid uit te proberen en samen te oefenen, wat ten goede komt aan hun zelfvertrouwen. En als ze in de winkel iets zien wat zij gemaakt hebben zijn ze maar wat trots. Het gevoel er bij te horen, en waardevol te zijn in de maatschappij, dat is zoveel waard.”

 

 

 

 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.