Onsthuus.nl

Inloggen of inschrijven

Landelijke Opschoondag; poepzakjes in overvloed

In DeBok 29-03-2019

Sambeek- Op zaterdag 23 maart vond de zeventiende editie van de Landelijke Opschoondag plaats. Het thema was dit jaar ‘Eén buurt, één missie’. In heel Nederland staken tienduizenden mensen de handen uit de mouwen voor een schone buurt, zo ook inwoners van Sambeek. 

Door Wanda Laarakkers

Een dertigtal vrijwilligers maakten zich om 8.45uur in de ochtend op om aan de gezamenlijke voorjaarsschoonmaak van Sambeek te beginnen. Gewapend met een veiligheidshesje, knijper, een stel handschoenen en vuilniszak, verzorgd door Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel, gingen zij op pad. Verdeeld in groepen moesten er die ochtend zes routes opgeschoond worden.

Cor Thijssen, penningmeester van de plaatselijke dorpsraad: “Dit is de derde keer dat we een Opschoondag organiseren in Sambeek. De dorpsraad doet dit in samenwerking met de Sambeekse seniorenvereniging. We nemen met name het buitengebied onder handen. Een schone omgeving is positief voor de leefbaarheid in ons dorp.”

Blikjes, pakjes, bekers, een paraplu, flessen, doppen, alles werd één voor één uit de berm, uit de struiken en de sloot geraapt. Soms moesten de bloedfanatieke vrijwilligers daarbij op het randje balanceren. Dat pakte niet voor iedereen goed uit en eindigde de missie voor deze dag met een nat pak. Dat zwerfafval alle soorten, maten, én geuren kent, kon deze ochtend door de Sambeekse opruimers meerdere malen geconstateerd worden. Op verschillende plekken, voornamelijk bij de ingangen van het Maasheggengebied, werden uit de berm en struiken zakjes geraapt; dichtgeknoopte boterhamzakjes, voorzien van een flinke hondendrol. Soms lagen er wel vijfentwintig poepzakjes op één plek bij elkaar, en dat op meerdere plaatsen. Een ietwat vieze klus die ook geklaard werd.

Rond 11.30uur verzamelden de vrijwilligers zich weer in de Elsenhof waar een kop koffie met vlaai voor ze klaar stond. Buiten voor de deur de opbrengst van de dag; een flinke berg zakken met zwerfafval. “Er lag niet zo veel als andere jaren, maar nog steeds te veel. Sambeek is weer schoon, en het was nog gezellig ook,” concludeert een enthousiaste vrijwilliger.