Onsthuus.nl

Inloggen of inschrijven

Coen van Raaij; nachtburgemeester van Boxmeer

Boxmeer – Zijn eerste vogelgids kocht Coen van Raaij op veertienjarige leeftijd bij boekhandel Van Dinter. In een plastic zak droeg hij dit boekje altijd bij zich. Al vijftig jaar is deze vogelaar dagelijks in de natuur te vinden, op zoek naar mooie, unieke en bijzondere vogels en ander natuurschoon.

Door Wanda Laarakkers

Coen van Raaij (67) groeide op in Boxmeer. De natuur heeft altijd een grote betekenis gehad voor hem. “Vooral met de Maas heb ik wat. Vroeger gingen we met de hele familie ernaar toe met een fles ranja. Voor mijn werkdag begon fietste ik eerst naar de Maas, even genieten voor de dag begon.” Coen is jarenlang het gezicht geweest van Texaco Jetten, en is nu met pensioen. “Toen ik achtenveertig uur in de week werkte had ik minder tijd om vogels te spotten, maar toch ben ik al zo’n vijfentwintig jaar bezig met vogeltellingen en veertig jaar lid van de vogelbescherming.”

Coen, herkenbaar aan zijn camouflageoutfit, verrekijker, camera en goede humeur, fietst heel wat af in zijn ‘werkgebied’ wat ligt tussen Ooijpolder Nijmegen, De Hamert Arcen en Stippelberg Bakel. “Daar kun je me overal tegenkomen op de fiets. Ik heb geen auto, en vlieg nooit, behalve uit de bocht. Ik fiets zo’n veertig à vijftig, soms zeventig kilometer op een dag. Ik ben gewend te fietsen, vroeger heb ik veel op de racefiets en mountainbike gezeten.”

Bij Coen begint de dag vroeg. “Met vogelinventarisaties moet je een half uur voor zonsopkomst beginnen. Vaak staat de wekker om half vier. Ik sta op, zet koffie en ga op het balkon kijken en voelen wat voor weer het is. Al is het met mijn blote voeten in de sneeuw. Een dagplanning maak ik niet. Mijn planning loopt geheel zonder planning.” In alle vroegte maakt deze nachtburgemeester op de fiets leuke dingen mee. “Ik ben eens aangehouden door security op het industrieterrein. Toen ik zei dat ik vogels ging tellen, dachten ze waarschijnlijk; verwarde man aangetroffen! Ook met uitgaande jeugd heb ik soms een leuk gesprek midden in de nacht. Zo’n vijf dagen per week zie ik de zon opkomen. De prachtigste plaatjes levert dat op, geweldig. Dan denk ik, wat een bofkont ben ik toch. Soms denk ik ook wel, waarom doe ik het toch, als ik de hele dag in de kou heb gezeten. Maar het is verslavend. Ik ben altijd op zoek naar vogels, ben erop gefixeerd. Kijk daarbuiten loopt bijvoorbeeld een mooi Kauwtje! En wist je dat bij jullie buren op het dak een Scholekster zit te broeden?”

Zijn vogelkennis heeft Coen zichzelf aangeleerd. “Het is pure interesse, ik bestudeer graag het uiterlijk en gedrag van vogels. In mijn boekenkast staan driehonderd vogelboeken. Wist je bijvoorbeeld dat er vogels zijn die verschillende verenpakken hebben? Mijn vreugde is het grootst als ik zelf de vogels en hun gedrag ontdek.”

Coen gaat regelmatig met een club van vogelwerkgroep IVN op pad. “Het is inmiddels een enorm hechte groep geworden. We gaan ook soms een weekend weg, wandelen en vogels spotten in Bremen, Duitsland. Hier zit mijn favoriete vogelsoort, de Kraanvogel. Mijn ultieme vogelmoment heb ik daar beleefd. Meer dan vijftigduizend Kraanvogels die schetteren, kippenvelmoment. Dan ben ik gelukkig.”

Met vijf vogelapps op zijn telefoon is het meenemen van zijn eerste vogelboekje niet meer nodig. “De vogels die ik spot zet ik in de app. Ik heb zo’n vijfenzeventigduizend waarnemingen gedaan waarvan tweehonderd verschillende vogelsoorten. Vanmiddag ga ik weer mijn tuin, de Maasheggen, in richting Oeffelt, hopelijk een Bosrietzanger scoren. Als ik een bijzondere vogel zie kan mijn dag niet meer stuk.”

 


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.