OnsThuus.nl

Inloggen of inschrijven

Werk van Brechje in het RijksmuseumBeugen- Het Rijksmuseum schreef een wedstrijd uit ter ere van het jaar van Rembrandt. Brechje Geurts (16) uit Beugen kreeg dit onder ogen, trok de stoute schoenen aan en stuurde een foto in. Uit meer dan achtduizend inzendingen afkomstig uit vijfennegentig landen werd haar inzending gekozen. Vanaf 15 juli hangt deze te pronken in Amsterdam.

Door Wanda Laarakkers voor DeBok

Dit jaar is het driehonderdvijftig jaar geleden dat schilder Rembrandt van Rijn overleed. Voor het Rijksmuseum een gelegenheid om een wedstrijd uit te schrijven. De oproep was zelfgemaakte kunstwerken geïnspireerd op Rembrandt in te sturen.

Brechje, Havo student aan het Elzendaalcollege, werd door haar moeder geattendeerd op deze wedstrijd. Aangezien fotograferen haar grote passie is, besloot zij een foto in te sturen. “Door middel van fotografie kan ik mezelf uiten. Met mijn foto’s probeer ik een boodschap over te brengen. Fotografe Mirjam van den Berg uit Rijkevoort heeft me veel geleerd op het gebied van fotografie. Zij laat me het zelf ondervinden, maar stuurt wel.”

Brechje trommelde haar vriendengroep op.  Ze vroeg Maxime om haar model te zijn en Britt hielp met de belichting. “Ik wilde de belichting in mijn foto zoals die bij de portretten van Rembrandt, warm en het licht van bovenuit de hoek. Zoiets had ik al eerder gedaan, voor het vak culturele en kunstzinnige vorming op school.”  Brechje tekende lijntjes op het gezicht van haar vriendin, alsof ze onder het mes zou gaan bij een plastisch chirurg. “De onrealistische schoonheidsidealen waar in wij geloven als samenleving hebben invloed op de manier waarop wij denken over onze lichamen. Dit leidt vaak tot extreme acties om op het perfecte beeld te lijken. Waarom zijn we niet goed genoeg zoals we zijn? Daarom is de titel van mijn werk “Perfect”. Door Maxime op deze manier te fotograferen, wil ik dat overbrengen.”

Brechje stuurde de foto met haar motivatie digitaal in. Toen deze door de eerste ronde kwam, moest een ingelijste afdruk persoonlijk in het Rijksmuseum afgegeven worden. “Helaas kon ik dit niet aangezien ik midden in mijn toetsweek zat. Mijn ouders hebben de foto namens mij weggebracht.” Het wachten op de uitslag begon. “Ik zat met mijn moeder te lunchen, toen zij las dat mijn foto was uitgekozen voor de expositie in het Rijksmuseum. Je kon duidelijk aan ons zien dat we enthousiast waren. Ik had het absoluut niet verwacht, het was al een grote verrassing dat ik door was naar de finale.”

Van 15 juli tot en met 15 september zal de foto van Brechje in het Rijksmuseum hangen samen met 562 andere werken geïnspireerd op Rembrandt. De inzendingen zijn heel divers. “Bij de opening ben ik erbij. Ik hoop van fotograferen mijn vak te kunnen maken,” vertelt Brechje trots.

Facebook: BG-photography   Instagram: brechjegeurts_photography 


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.