Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Onsthuus.nl

Inloggen of inschrijven

Vrijwilligerswerk; mes snijdt aan twee kantenBeugen-Onlangs werd in Boxmeer de aftrap gemaakt voor een Dementievriendelijk Gemeente. De ambitie is dat het normaal moet zijn dat je mensvriendelijk met elkaar leeft. Hiervoor zijn mensen nodig die zich bekommeren om hun medemens; vrijwilligers die eens een bezoekje brengen aan mensen die het hard nodig hebben. Eén van die mensen die haar tijd vrij maakt voor een ander is Wilma de Vaan uit Beugen. 

Door Wanda Laarakkers

Op haar fiets maakt Wilma de Vaan (72) door weer en wind flink wat kilometers in de gemeente Boxmeer. Elke doordeweekse dag staat er vrijwilligerswerk op haar agenda. Vanuit de Aanwezigheidshulp van de SWOGB bezoekt ze wekelijks meerdere mensen. Met een oudere dame in Beugen maakt zij bijvoorbeeld een wandeling. Ze maakt een praatje met een dame die in de war is in Boxmeer. Wilma: “Zij durft niet naar buiten, daarom maken we een wandelingetje op de gang. Het is een kleinigheidje, het hoeft niet groots te zijn wat we doen.” Daarna fietst Wilma naar een 97-jarige dame. “Ik zie haar opfleuren als ik binnenkom. Dat vind ik leuk!” Woensdagochtend start zij een telefooncirkel. “Ik bel een bejaarde vrouw, hoor hoe het gaat met haar. Ze vindt het fijn om iemand te spreken en het is een controle of alles in orde is. Vervolgens belt zij de volgende op de lijst.” Wekelijks fietst Wilma naar Sambeek. “Ik drink daar koffie, of ga wandelen met een dame. Ik laat mensen altijd kletsen over wat zij willen. Ze mogen van mij ook best even mopperen.”

Dit is lang niet alles. Wilma is ook regelmatig op de afdeling psychogeriatrie van zorgcentrum Madeleine te vinden. Wat begon met rolstoeldansen, is uitgegroeid tot meerdere activiteiten, zoals spelletjes met dementerende bewoners. “Mensen prikkelen is belangrijk. Dementerenden kunnen tien keer hetzelfde vragen, ik vind dat niet erg, ben geduldig. Bij een dame kan ik van tevoren al voorspellen wat zij zal zeggen, het is haar wereld en dat is prima. Ik merk dat mensen het fijn vinden als er iemand een arm om ze heen slaat, of een complimentje geeft. Het zijn simpele dingen.”

“Er is veel eenzaamheid onder de mensen,” vertelt Wilma, “Een week heeft zeven dagen, zo vaak kan familie niet aanwezig zijn. Het is hard nodig dat er eens iemand een praatje maakt. Ik denk altijd; als ik zelf in zo’n situatie zat zou ik ook willen dat er iemand kwam. Het is geen moeite, het levert vooral veel op! Als er iemand zegt; Je bent mijn vriendin of het is fijn dat je dit voor me doet, geeft mij dat een mooie dag. Het is zo dankbaar, het mes snijdt aan twee kanten!”

Heeft u een uurtje over en wilt u dit zinvol besteden? Bel naar Dette Koenders via Sociom 0485-700500 of mail: dettekoenders@sociom.nl