Onsthuus.nl

Inloggen of inschrijven

Troost met Ireen van EckBoxmeer- ‘Troost, Als je iemand mist’, is de titel van het nieuwe boek van Hella van der Wijst, bekend als presentatrice van het EO-programma ‘Ik mis je’. In oktober 2017 leerde Hella in verband met dit programma Boxmeerse Ireen van Eck kennen. Vorig jaar werd Ireen gevraagd haar verhaal te vertellen in Hella’s boek ; een pleidooi om de kracht van ‘troost’ te herontdekken.

Door Wanda Laarakkers is DeBok, foto John Hoffman

Ireen (56) en Hella ontmoette elkaar destijds bij het bankje aan de Maas, in Boxmeer bekend als ‘De liegbank’ waar Ireens’ vader dagelijks naartoe fietste. Voor Ireen, moeder van zoon Kas (21) werd dit bankje een plek van troost toen haar geliefde vader overleed. Hij overleed in 2007 op haar eerste werkdag bij Goemans uitvaartzorg. Zijn uitvaart was haar eerste die ze verzorgde als uitvaartleider. Ireen vertelde haar verhaal rondom dit overlijden in het programma ‘Ik mis je’.

Amper bijgekomen van het verlies van vader stond Ireens’ leven opnieuw op z’n kop. Haar zus en ook moeder overleden. Tot overmaat van ramp werd een jaar na de dood van haar vader echtgenoot Jan ziek. Hij overleed op 7 december 2017 ten gevolge van een erfelijke ziekte. Ireen merkte hoe belangrijk het is dat er troost is bij zulk immens verdriet. “In mijn werk zie ik veel verslagenheid en verdriet. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het bieden van troost niet groots hoeft te zijn. Het zit hem in een buurvrouw die aanbelt met een schaal eten. Een zak walnoten die aan de deur hangt met lief briefje.”

Onlangs mailde Hella de vraag of Ireen mee wilde werken aan haar nieuwe troostboek. “Ik heb dit toegezegd, vind het fijn dat Jan ook op deze manier voortleeft. Daarnaast is het belangrijk dat mensen weten hóe je troost kunt bieden. Hella interviewde twintig mensen voor het boek. Ieder voor zich vertellen zij hun verhaal rondom het thema troost. Het boek is verdeeld in vier hoofdstukken; Hart, Hoofd, Handen en Boven. Ireens’ verhaal is geschreven onder het hoofdstuk Handen. Na het overlijden van haar vader vond zij troost in het maken van een kunstwerk. Voorafgaand aan Jans’ dood maakte zij een kunstwerk van mozaieksteentjes, die samen een foto van Jan vormen. Iets doen met je handen geeft troost heeft zij ervaren.

“Mijn vader zei altijd; hoe negatief iets ook is, alles heeft een positieve kant. Zo is zoon Kas vrijwilliger geworden bij stichting ‘Mijn masker af’, die als doel heeft het thema rouw bespreekbaar te maken bij jongeren. In mijn werk kan ik nu toepassen wat ik zelf heb ervaren. Nog beter begrijp ik dat elk detail telt. Ik hoop dat mensen troost kunnen vinden uit de verhalen in het boek. Verdriet wordt kleiner als je het deelt.”

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.