OnsThuus.nl

Inloggen of inschrijven

Pas op voor de eikenprocessierupsPas op voor de eikenprocessierups als je honden en katten hebt!

door Marieke van de Weijer van Kattenvoorlichting.nl

De eikenprocessierups is een rups die erg veel overlast geeft voor mens en dier. Deze soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en sinds 1990 wordt hij ook in Nederland steeds vaker gezien. Overdag zitten de rupsen knus bij elkaar tegen de stam van een eikenboom of bovenop takken. ’s Nachts is het partytime en gaan ze ‘in processie’ op zoek naar eten (eikenbladeren). Vandaar de naam! Deze rupsen hebben een zwartbruine kop en een donkergrijze rugstreep, op een verder zwartgrijs/witbehaard lijfje. De nesten zien eruit als een harige kluwen.

Het zijn de brandharen van deze rupsen die gezondheidsklachten veroorzaken, meestal in de periode van half mei tot eind juni. Let op onderstaande klachten bij honden en katten. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf, maar als het niet beter gaat of zelfs erger wordt, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Als u deze symptomen ziet en niet zeker weet of uw dier in aanraking is gekomen met brandhaartjes van de rups, spoel het dier dan goed af met water. Spoel vooral ogen en bek goed uit. Trek handschoenen aan om uzelf te beschermen tegen de brandharen voordat u uw hond of kat gaat afspoelen!

Symptomen bij honden en katten

  • heftig wrijven met de poten (evt. ook over snuit of ogen)
  • kwijlen of moeite met slikken
  • zwaarder ademen/benauwd/hoesten
  • braken
  • mogelijk diarree, lusteloosheid en koorts
  • rode uitslag met zwellingen of bultjes, soms met ontstekingen, het lijkt op een plotselinge allergische reactie
  • blaren of brandwonden aan de tong, zwelling van de tong
  • ernstige mogelijke gevolgen bij honden en katten: necrose (afsterven) van de tong, waarna die moet worden geamputeerd. Als de tong zo ver is aangetast dat de hond of kat niet meer zal kunnen eten, moet het dier worden ingeslapen.
  • anafylactische shock (een acute, zeer ernstige allergische reactie op een lichaamsvreemde stof. Dit loopt dodelijk af als niet snel wordt ingegrepen. Anafylaxie treedt doorgaans op binnen 1 uur na contact met de stof)

Houd uw hond zoveel mogelijk bij eiken uit de buurt en let extra goed op als u eikenbomen passeert, de (gevallen) nesten liggen soms ook op de grond, in de berm!

De rupsen doden heeft geen zin. De rupsen moeten inclusief brandharen worden vernietigd. Staat er een ‘besmette’ boom op uw eigen terrein, schakel dan een ongediertebestrijder in. 

De gemeente Cuijk laat de firma Engelen Groen uit Uden vanaf week 17/18 doorlopend met een biologisch middel spuiten. Het biologische preparaat waarmee gespoten wordt is veilig, maar in verband met het irriterende karakter van het middel raadt de gemeente u aan om niet in de nevel te komen en dieren niet onder bomen te laten lopen tijdens spuitwerkzaamheden. Ziet u een nest in de openbare ruimte meld het dan via www.fixi.nl onder het kopje ‘Eikenprocessierups’, zodat de gemeente een goed beeld krijgt waar de nesten zitten. Het betekent helaas niet dat alle nesten worden verwijderd, dit is afhankelijk van de locatie.

Kijk voor meer interessante informatie over honden en katten op de website: www.kattenvoorlichting.nl

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.