OnsThuus.nl

Inloggen of inschrijven

Leven tot en met Dementie


  • Nieuws
  • Gedeeld in Wanda schrijft
  • Plaats: Rijkevoort, Overloon, Sambeek, Vierlingsbeek, Vortum-Mullem, Oeffelt, Boxmeer, Beugen, Groeningen, Holthees, Maashees

Cuijk- Geïnspireerd door gebeurtenissen uit zijn eigen leven schreef Peter Evers gedichten welke hij gebundeld onder de titel ‘Leven tot en met Dementie’ uitgaf. Uit deze bundel werd een selectie gemaakt voor een theaterprogramma. Op 26 januari kan publiek in Oelbroeck Sint Anthonis en 29 januari in De Weijer Boxmeer genieten van dit theaterprogramma vol gedichten, gespeelde ontmoetingen en liederen. 

Door Wanda Laarakkers in DeBok

Tijdens een moeilijke periode in zijn leven rondom de ziekte Alzheimer die zijn vrouw Elly trof, kreeg Cuijkse Peter Evers (84) het advies gedichten te gaan schrijven. Peter, wie tijdens zijn studies Nederlands en dramaturgie al dichtte, nam de pen wederom ter hand. De geschreven gedichten komen zowel uit een gelukkige periode tijdens vakanties in Spanje als uit een tijd waarin dementie het leven beheerste. “Onder de naam ‘Leven tot en met Dementie’ bracht ik een bundel uit,” vertelt Peter, “Ik kreeg de vraag, wat kunnen we nog meer doen met deze gedichten?” Peter, wie eerder musicals schreef, ging met Maurits de Boer (67) en Harrie Vullings (68) om tafel. Harrie: “Toneelspelen werd een hobby van me door Peter. We besloten een theaterprogramma te maken onder meer bedoeld voor betrokkenen bij de ziekte dementie, zoals familieleden en verzorgenden.

In 2019 werd in de Cuijkse schouwburg onder regie en leiding van Peter Evers tweemaal het theaterprogramma ‘Leven tot en met Dementie’ neergezet. Naast Harrie, zijn ook Janneke Kusters, Marijna Looren de Jong, en Eric Scheers acteurs van deze voorstelling. De muziek is gecomponeerd door Maurits de Boer, tevens begeleider van de zang (piano) samen met Sarah Schendeler (fluit). Soms worden de geselecteerde gedichten nuchter vaststellend, soms met een lach en soms met een traan ten tonele gebracht. Harrie: “Het is een bijzondere voorstelling van een uur waarin emoties rondom dementie weergegeven worden. Het is een herkenbaar stuk, dat mensen emotioneert.”

 Peter: “Er is geen decor, alleen vier barkrukken staan op het podium. Het is een rustige voorstelling waarin acteurs tijd nemen voor hun tekst. Muziek en tekst wisselen elkaar af, zodat het publiek een en ander kan laten bezinken.” Harrie: “De ontmoetingen die op het podium plaatsvinden zijn bedoeld ontspanning terug te halen.” Peter: “We worden tot vandaag aangesproken op straat over het theaterprogramma. Mensen vonden het een integere, intieme, indrukwekkende voorstelling. Het kan een troost zijn voor mensen die met dementie te maken hebben. Harrie: “Het is een dankbaar stuk om te spelen. Je voelt de emotie van het publiek.” Peter: “Het geeft me een fijn gevoel, dat ‘Tot en met Dementie’ nu ook in Boxmeer en Sint Anthonis wordt gespeeld, maar het is ook emotioneel. Stiekem pink ik af en toe een traan weg.”

 

26 januari Oelbroeck, St. Anthonis. Aanvang 15.00 uur. Entree € 7,50. Kaarten verkrijgbaar aan de kassa en te reserveren via .

29 januari De Weijer, Boxmeer. Aanvang 20.00 uur. Entree € 7,50. Kaarten online verkrijgbaar (www.deweijer.nl) en aan de kassa. Sponsor: De Weijer.

 

De opbrengst van de voorstelling gaat naar stichting Alzheimer Nederland.

 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.