Onsthuus.nl

Inloggen of inschrijven

Je krijgt er zoveel voor terug
Foto: Yolanda Halmans en Hilde Brienen

 

Aanwezigheidshulp: Je krijgt er zoveel voor terug

 

SWOGB/BOXMEER. Aanwezigheidshulp is een dienst van de SWOGB waar senioren veel gebruik van maken. Om dit goed te regisseren zijn er wel voldoende vrijwilligers nodig zodat Dette Koenders van Sociom cliënt en vrijwilliger kan matchen. Dat laatste is heel belangrijk want er moet wel een klik ontstaan. Op dit moment zijn er onvoldoende vrijwilligers die inzetbaar zijn om met senioren naar buiten te gaan voor een wandeling met of zonder rolstoel. Senioren kunnen zo toch genieten van een uurtje wandelen ook al zijn ze hiervoor afhankelijk van anderen.

 

Hilde Brienen uit Beugen en Yolanda Halmans uit Boxmeer zijn 2 mensen die zich inzetten voor het welzijn van ouderen. Hilde gaat wekelijks met een mevrouw wandelen. Yolanda is op 2 adressen aanwezigheidshulp en gaat met beide dames om de week op pad met de rolstoel. En dat tot ieders plezier.

 

Yolanda “Allereerst willen we een compliment geven aan Dette Koenders. Het is bijzonder knap hoe zij cliënten weet te koppelen aan vrijwilligers.”

Zelf ga ik wandelen met een mevrouw (92). Een pientere, beetje teruggetrokken dame die het kaas niet van haar brood laat eten. Bij binnenkomst moet ik haar wel motiveren om te gaan wandelen. Ze ziet zoveel beren op de weg zoals ‘heb je wel een rolstoelrijbewijs? Yolanda, “maar ik heb altijd de juiste mix van woorden en antwoorden paraat zodat ze instemt en daarna bloeit ze helemaal op. We wandelen door Boxmeer en soms daarbuiten. Hier genieten we allebei intens van.”

 

“Mijn andere cliënt”, vervolgt Yolanda “is ook een mevrouw (90) en zij is juist het tegenovergestelde. Ze zit al klaar om te vertrekken. Het zijn altijd leuke  wandeling met haar en stoppen we zo nu dan bij een ijssalon want ook ouderen vinden ijs lekker. Daarnaast heb ik ook bij regelmaat contact met enkele kinderen/familieleden. Het maakt mijn rol als aanwezigheidshulp veelzijdig en kan ik me daardoor aanpassen aan personen en hun leefomgeving.”

 

Hilde, “ik ga wekelijks wandelen met een mevrouw (81) uit Boxmeer. Ze woont samen met haar man maar hij kan niet meer zover lopen”. Daarom is het fijn dat ze een wandelmaatje heeft. “We houden beiden van wandelen, het is een match, een genot en een plezier voor ons allebei. Na afloop heeft haar man wel al de koffie klaar”. Gezellig.

 

“Als aanwezigheidshulp staan we voor 100% klaar voor onze cliënten maar we voelen het niet als een verplichting” beamen beiden. “We genieten en zijn blij dat we dit kunnen doen voor deze mensen. Maar, laat er geen misverstand over zijn, we zijn aanwezig, niet de hulp! Het is jammer als nieuwe vrijwilligers voor aanwezigheidshulp het woord ‘hulp’ verkeert begrijpen. Mooie dingen doen met de cliënten, dat staat voorop en wij, wij krijgen er zoveel voor terug.”

 

Voor meer informatie: bel Sociom en vraag naar Dette Koenders 0485-700500 of www.swogb.nl

 


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.