OnsThuus.nl

Inloggen of inschrijven

Cursus Kunstzin: Oog voor detail


  • dinsdag 18 februari 2020
  • Tussen 13:30 en 15:30
  • De Weijer Boxmeer, de Raetsingel 1, 5831KC Boxmeer
  • Wekelijks op dinsdag tot en met 19 maart 2020
  • Voor wie: Senioren
  • Waar: Boxmeer
  • Waarover: Kunst / cultuur
  • Wat: Workshop, cursus

Als je de tijd neemt om iets langer naar een kunstwerk te kijken, vallen je vaak opmerkelijke en onverwachte details op. In deze cursus gaan we op zoek naar deze details. Elk detail immers opent een deur naar een wereld vol betekenis en symboliek, waardoor een kunstwerk meer gaat leven.En nergens werd zo gedetailleerd geschilderd als in in de Zuidelijke Nederlanden in de 15e en vroege 16e eeuw. 

 

De schilderkunst uit deze periode is een stralend hoogtepunt in de kunstgeschiedenis. De schilders worden meestal aangeduid als de Vlaamse Primitieven. Het is een artistieke bloeiperiode die gekenmerkt wordt door een verfijning van de olieverftechniek en door de wens om de zichtbare wereld zo gedetailleerd mogelijk weer te geven. Ook in de religieuze beeldtaal wordt dit realisme toegepast. Bovendien zien we bij de Vlaamse Primitieven een ongekende religieuze expressiviteit die een nieuwe traditie in de schilderkunst teweegbrengt.

 

De opdrachten kwamen nu niet alleen van de hoven en de kerkelijke instellingen, maar ook van de steden en de burgerij. De schilder kreeg, voor het eerst, een zeer prominente plaats in de maatschappij. Door de intensieve contacten tussen Vlaanderen, Noord-Italië en andere regio's, beïnvloedde deze typisch Vlaamse schilderkunst al snel heel Europa. Kortom, een cursus die iedere kunstliefhebber, door het boeiende onderwerp en het prachtige, gedetailleerde beeldmateriaal, zal aanspreken.

Deel dit bericht!
Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.